Kennedy Space Center. Rumprogram i Florida
Klik på kortet.
Florida
Bliv Astronaut for en dag, på Cape Canaveral.
“Houston, we have a problem”, lyder stemmen i den skrattende højtaler.
Jeg husker de dage, hvor jeg som barn, kunne følge med i de voksnes samtale, der i de dage kun handlede om en ting. Ville amerikanerne komme til månen? Det var ganske ufatteligt og alle talte om hvor farligt det var. Vi fulgte begivenheden nøje og lyttede med på radioen. Først senere på dagen kom der levende billeder, i sort/hvid, hvor Armstrong 20 juli 1969 endelig siger de berømte: ”That's one small step for man, one giant leap for mankind”.
Forinden havde russerne år tidligere sendt rumraketten Sputnik i kredsløb om jorden, hvilket gav vesten et kæmpe chok, for ingen anede at russerne havde et teknologisk forspring over USA.
Begivenheden resulterede i, at præsident Kennedy satte USA på skolebænken og satte uddannelse som første prioritet. "Vi skal til månen, Ikke fordi det er let, men fordi det er svært, sagde han. I årene der kom arbejdede NASA i døgndrift på, at USA blev det land, der vandt kapløbet om rummet.
Det var den baggrund jeg havde med i bagagen, da jeg sammen med mine voksne børn i 2012 besøgte Cape Canaveral alias Kennedy Space Center, i Florida.
Kennedy Space Center rummer mange elementer. Området er en stor arbejdsplads hvor man bygger de store rumskibe i enorme byggehaller, hvor offentligheden ikke har adgang. Herfra transporteres de i sneglefart ud til affyringsrampen, som man kan se på afstand.
Tidligere raketter har i mange år været erstattet med rumfærger, der jo kan genbruges, mens der nu satses på Falcon typen. Rumfærgerne landede på øen med så høj fart, at man har byggede en 10 km lang landingsbane, hvilket er ca. 3 gange så langt som almindelige landingsbaner.
Tag en guidet tur rundt på øen med shuttlebussen. Sørg for at stå af på alle de stop der er, for der er meget at se. Man kan bla. se alle de store raketter og flere kan man komme ind i f.eks Challenger rumfærgen. En tro kopi a Houston centeret er bygget op og man kan se hvordan de sad og kommunikerede med Apollo 11, der var den første raket, der landede på månen.
Tag også med på en simultan tur i rummet. Her spændes man godt fast inden det for alvor går løs. Ved "Take Off" tipper sædet i lodret position og rystelserne og larmen er noget af en oplevelse. “Opsendelsen”, som man ser på en storskærm, varer 5 minutter, hvorefter guiden siger: “Jeg håber I kan tale spansk, for hvis vi var landet efter de 5 minutter, ville det blive uden for Madrid. Florida - Spanien på 5 minutter!
På centeret er der virkelig meget at se på, også selv om man ikke lige er rum interesseret. Der er et stor museum, fyldt med raketter, månesten og astronaut effekter f.eks månebilen og meget mere. En stor IMax biograf viser opsendelser og arbejdet i rummet. Har man ikke prøvet IMax, bør man gøre det.
Der er stadig opsendelser fra Cape Canaveral. Disse tiltrækker altid virkelig mange mennesker. Ved vigtige opsendelser kommer der op mod en million mennesker. Check datoerne her.
Rystelserne kan mærkes 20 km væk, og ses nemt fra f.eks Melbourne, der iøvrigt er en hyggelig by ved kysten. Tag en overnatning der.
Space Centeret ligger på en ø, en times kørsel øst for Orlando. Øen har et stort fugleliv og mange steder ser man store aligatorer.
Se også:
Tidsforbrug: En hel dag.
Har du en kommentar, eller et spørgsmål, så brug Facebookgruppen USA Forum.
I sneglefart transporteres rumfærgen ud til affyringsrampen.
I denne silo bygges rumfærgerne. Adgang forbudt.
Scenografien, hvor de berømte ord blev sagt: “Houston, we have a problem”.
Tag på rundtur på øen og prøv en raket opsendelses simulator.
Månenbilen der blev brugt.
Træd indenfor i en spaceshuttle.